Vajon megtudtam a hétvégén, hogy mi az a plazma állapot?

Zárjuk ezt gyorsan rövidre: a válasz nem. De akár meg is tudhattam volna, ha akartam volna. Viszont annyira jól éreztük magunkat a Balaton partján ebben a kánikulában, hogy próbáltam figyelmen kívül hagyni azokat a dolgokat, amik csak részben foglalkoztatnak. Helyette inkább arra koncentráltam, hogy milyen gyönyörű az ég, hogy csillog a tó vize és mennyire szép időnk van. Szuper szállást sikerült foglalni, még akkor mikor kinyitott minden. Egy kis családi panzióról van szó, amit az anyuka menedzsel és zseniálisan csinálja. Minden rendkívül flottul ment, nagyon jól éreztem magamat és igazán kellemesen tudtam pihenni, mert nem volt gondom az étkezésekre, a kényelmes ágyra és semmire. Tökéletes volt.

De mégis, honnan is hallhattam volna arról, hogy mi az a plazma állapot? Hát persze, hogy a férfiak témáiból. Egy barát házaspárral érkeztünk meg és együtt töltöttük négyesben a hétvégét. A férjek pedig szoktak beszélgetni olyasmiről, amiben mi annyira talán nem vagyunk jártasak – mint mondjuk a plazma állapot.

Laci hobbiól szokott acél szerkezeteket készíteni és ehhez néha szüksége van egy külsős cégre, aki méretre és formára vágja neki az alapanyagot. Ez egy olyan folyamat ugyanis, amit bizonyos esetekben meg lehet oldani otthon is például vékonyabb lemez vastagságnál, vagy lágyabb anyagoknál, de a gyakorlat általában nem így néz ki. Sokkal inkább jellemző az, hogy a kereskedő már eleve a kért méretben és formában adja el a termékeket. Ez azért alakult és alakulhatott így, mert a vágási felület minősége nagyon sokszor nem mindegy, hogy milyen. Ez pedig azt vonja maga után, hogy valami olyan berendezéssel kell ezt elvégezni, ami szép vágási felületet hagy maga után, ha ilyen leegyszerűsítve akarok beszélni a dologról. Ehhez lehet szükség egy plazmavágóra, ami a plazma állapotba hozott gázzal képes egy nagyon pici pontja koncentrálni nagyon-nagy energiát és ezzel szép vágási felüeltet létrehozni akár keményebb és vastagabb lemezek esetében is.

Ilyesmivel is foglalkozik például a budapesti acelpartner.hu csapat. Hogyha tehát többet szeretnétek megtudni arról, hogy hogy is van ez a plazma állapot kérdés, vagy épp konkrét lemez és/vagy megmunkálás igényetek lenne, akkor nézzétek meg a honlapjukat, vagy keressétek őket a megadott elérhetőségek egyikén.

plazma állapot