Mit hozhat 2021 a napelem rendszert telepítőknek?

Az elmúlt időszakban nagyon foglalkoztat egy napelemes rendszer kiépítése a saját házunkon. Nem csak azért, mert környezettudatos megoldás, hanem azért is, mert a megújuló energia telepítésére 2021-ben új szabályok jönnek majd be.

Éppen az utolsó szabadnapjainkat töltöttük egy kedves vidéki panzióban, amikor is beszédbe elegyedtem a panzió tulajdonosával, mert kiderült, hogy ők is gondolkoznak napelemes rendszeren. Ő hívta fel rá a figyelmemet, hogy 2020-ban már szünetel a 0%-os államilag támogatott hitel folyósítása, mert a kereteket kimerítette a lakosság, tehát idén már csak önerőből lehet befektetni. Ebből látszik, hogy az igény elég nagy, viszont a támogatás formája nem a legoptimálisabb. A tulajdonos azt is elmondta, hogy ő részt vett egy vállalkozóknak tartott tájékoztatón, ahol elmondták, hogy számos napelem tamogatas várható 2021-ben, mely jóval kedvezőbb lesz, mint a 0%-os hitel támogatás.

Ahhoz azonban, hogy képben maradjon az ember, nem árt, ha van kontaktja olyan cégekkel, akik a napelemre szakosodtak, akik kivitelezők és pályázatkezelők is egyben. A panzió tulajdonosa például a Pentele Solarral van kapcsolatban, ahol már készíttetett is egy napelem rendszer tervet, most éppen azért várnak a kivitelezéssel, mert számítanak 2021-ben egy nagyobb támogatásra. Kétféle finanszírozási mód lehetséges, ha nem önerőből szeretné a család kifizetni az egész rendszert, ami mondjuk egy nagyobb rendszer (panzió) esetén akár 5-8 millió Ft is lehet. Erre adott javaslatot a tulajnak a napelemes cég.

Az egyik megoldás, ha a gyerekesek lakásfelújítási támogatására pályázik a tulajdonos, ehhez azonban a gyermekeknek is életvitel szerűen kell az ingatlanban lakni, tehát családi vállalkozás, családi panzió esetében ez működhet. Azt kell tudni a támogatásról, hogy az állam visszatéríti a befektetett lakásfelújítás összegének felét (ebbe bele tartozik a fűtéskorszerűsítés és a megújuló energia telepítése is), azaz 50%-át abban az esetben, ha számlákkal igazolják a műveleteket, fontos kikötés azonban, hogy 50% anyagköltségnek és 50% munkadíjnak kell lennie a számlákon, az ezen felüli költségeket nem fizeti az állam. Kicsit bonyolultan hangzik, de pont ezért kell igénybe venni a tanácsadó cég szolgáltatásait, hogy pontosan elmondja a napelem tamogatas részleteit.

A másik megoldás az, hogy kivárnak a megújuló energiát telepíteni vágyók, ugyanis az állam belengette, hogy 2021 nyarán, talán június környékén érkezni fog egy támogatási csomag, melyben a megújuló energiára 30-40% vissza nem térítendő támogatás lesz igényelhető. A részletek még nem tisztázottak, így biztosan várni kell 2021 tavaszáig, hogy tisztuljon a kép. Az azonban biztos, hogy 2021 nyarától újféle elszámolás lesz az áramszolgáltató cégekkel, a jelenlegi szaldós elszámolás helyett bevezetik a bruttó elszámolást, mely azt jelenti, hogy az áramszolgáltató egy bizonyos kW áron veszi majd az áramot a háztartásoktól, az eddigi szaldós rendszer megszűnik. A részletek itt sem tisztázottak még, de valószínűleg az új rendszerrel rosszabbul fognak járni a napelemes rendszerrel rendelkező háztartások, ezért megérheti még 2021 nyara előtt telepíteni a rendszert, mert azokra nem vonatkozik az új elszámolási mód.

A napelem telepítő cég azt tanácsolja, hogy mindenki vizsgálja meg pro és kontra a lehetőségeket, nézzenek a befektetők a zsebükbe, ha van rá mód, akkor minél több önerővel szálljanak be minél hamarabb a napelem projektbe, akinek fontos a költséghatékonyság és kockázatot vállalna, az várja meg 2021 nyarát.