A szállodában találtam ki, hogyan teszem környezetbaráttá az otthonom

Egy csodás hétvégét töltöttünk el a párommal egy közeli szállodában. Mesés környezet, kedves személyzet: magyarul minden adott, ami a kikapcsolódáshoz kell.
Ennek ellenére nekem mégis megállás nélkül járt az agyam.

Akkor kezdődött az agyalás, amikor megérkeztünk a szállásra. Rögtön megláttam, hogy a szálloda mellett egy hatalmas napelem park van. Nagyon királyul nézett ki!
Később kiderült, hogy nem csak ez az egy környezetkímélő dolog van, amit beiktattak a mindennapokba: a szelektív hulladékgyűjtés, eldobható műanyag eszközök használatának mellőzése is általános tevékenységnek számított már.

Annyira nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy végül a személyzet egyik tagjával beszélgetésbe elegyedtem a napelemeket illetően.
Elárulta, hogy napelem pályázat útján sikerült hozzájutniuk, és ezt nem csak szállodák, hanem akár magánszemélyek is igényelhetik.

Ez remek hír volt számomra! Neki is álltam keresgélni, hogy mik a napelem pályázat pontos ismérvei.
Az egyik oldalon szuper, átfogó leírást találtam arról, hogy mi is ez pontosan, és hogyan lehet igényelni. Megtudtam, hogy mindennek a hátterében gyakorlatilag egy nulla százalékos kölcsön áll, és a felvett összeget energetikai korszerűsítésre lehet használni. Ebbe persze nem csak a napelem tartozik bele, hanem a napkollektor, hőszigetelés, fűtésrendszerek korszerűsítése, és sok egyéb dolog is. Természetesen 10% önerőre szükség van, de ez elenyésző ahhoz képest, amit segítségként a pályázat által megkapunk.

A megfelelő rendszer kialakításában szakértők segítenek. Ha valaki például a korábban említett napelemet szeretné, akkor ők lesznek azok, akik kijönnek, és felmérik a házunk adottságait, a mi igényeinket, és megpróbálják a lehető legjobb megoldást megtalálni. Napelem esetén a szakértők mindig úgy dolgoznak, hogy a lehető legkisebb, lehetőleg nulla legyen az áramszámlánk a beüzemelést követően.

A házzal kapcsolatban mindenképp meg kell felelni néhány feltételnek: a tájolás és a dőlésszög adott, így azoknak mindenképp jónak kell lennie, hogy belefoghassunk a projektbe. Természetesen a tetőnek elég erősnek is kell lennie, továbbá nem árt, ha nem árnyékolja be a tetőt semmi, ha napenergiát hasznosító berendezést szeretnénk.

Nagyon megnyugtatott, hogy az oldal leírása szerint minden papírmunkában segítenek az ügyfeleknek a kivitelezés során. Mivel egy napelem rendszer telepítése után még a mérőórát is cserélni kell, így nagyon nem bánnám, hogyha ez a feladat nem az én nyakamban landolna.

Még a pihenésünk során megbeszéltem a párommal, hogy belevágunk. Miután hazaértünk, az első dolgunk az volt, hogy kérjünk egy árajánlatot. Már azóta meg is beszéltük, hogy mikor jönnek ki a szakértők felmérni a lehetőségeinket.
Alig várom, hogy az én házam tetején is napelem legyen!