Így segítettünk alkoholista vendégünknek

Még nem telt el sok idő azóta, hogy megnyitottuk ikertestvéremmel a közös szállodánkat, de máris szembesütünk az első komolyabb problémával. Megszállt nálunk ugyanis egy család, amiben az apukának szemmel láthatólag gondjai voltak az alkohollal. Az első ösztönös reakciónk az volt, hogy próbáltuk nem észre venni, tudomást sem venni a dologról. Miért is avatkozzunk közbe, ez nem a mi dolgunk. Mi itt csak azért vagyunk, hogy segítsünk a hozzánk betérőknek kipihenni és jól érezni magukat.

Pár nap elteltével azonban láttuk, hogy ez a probléma súlyosabb, mint gondoltuk és igen nagy gondot okoz a család többi tagjának is. Látszik, hogy segítségre szorulnak. Ha pedig így van, akkor kötelességünk, hogy segítsünk nekik!

Keresgéltünk is az interneten és megnéztük mit dob fel arra, hogy az alkoholisták bentlakásos kezelése. A legszimpatikusabb találat a Felépülők oldala volt, ami tulajdonképpen egy addiktológiai- és családkonzultációs központ. Egy 28 napos bentlakásos programot kínál az alkohol problémákkal küzdőknek. Ez azért fontos, mert sokkal hatékonyabb, mint az olyan állami kezelések, amik 2 hónaptól akár 15 hónapig is eltarthatnak, de sokan épp emiatt nem tudják igénybe venni őket. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire nehéz lenne ennyi időre kiesnünk a munkából, vagy elhagynunk szeretett családunkat? A másik véglet a nem bentlakásos megoldás, ami alkalmanként csak 1-2 órát jelent, de épp ezért nem segít abban, hogy nagyobb változást hozzon létre a beteg életében és ne zökkenjen vissza a korábbi problémákat okozó életstílusába.

Ez a 28 nap épp arra jó, hogy szigorú keretek között egy új, de hosszútávon is fenntartható életmódot alakítson ki és tartson fenn a pácienseknél. Közben egyébként minden nap lehet sétákat tenni, sportolni, illetve hetente egyszer sor kerül egy Balaton-felvidéki kirándulásra is. Az ellátás miatt sem kell aggódni: napi háromszori étkezést biztosítanak. Reggel svédasztal van, míg délben és este meleg ételek közül lehet választani.

Maga az intézmény egy csendes, nyugodt helyen fekszik, ahol nem járnak sem turisták, sem nem kívánatos vendégek. Ezáltal a diszkréció maximális, semmi sem akadályozza meg, hogy a páciensek a felépülésükre fókuszálhassanak. Nagyon fontos ezt kiemelnem, hogy nem a gyógyulásra, hiszen az alkoholizmusból soha nem lehet teljesen kigyógyulni. Az élet nem fog visszatérni 100%-ban a normál kerékvágásba, de odafigyeléssel ki lehet alakítani egy tünetmentes és fenntartható életmódot.

Szintén fontos, hogy a folyamatban nagy szerepe van a betegek családtagjainak és ismerőseinek is. Sokat tudnak segíteni a mihamarabbi felépülésben, így hétvégén ők is részt vehetnek az előadásokon, konzultációkban.

A felépülési arány a Minnesota modellnek köszönhetően 70-75%, ami igen jónak számít. Ennek köszönhetően az USA-ban az intézmények 80%-a már ezt a 12 lépéses módszert követi.

Ennek három legfontosabb alap pillére, hogy elfogadja az alkoholizmus létezését, betegségként kezeli, illetve ennek több fázisát különbözteti meg. A betegséget komplex megközelítésben, azaz fizikai, lelki és mentális síkon is figyelembe veszi, így növelve a hatékonyságot.

A Felépülőknél egyébként olyan szakemberek dolgoznak, akik maguk is átélték ezt a betegséget, illetve megjárták azokat a zsákutcákat is, melyek a hazai kezelési gyakorlatban fellelhetők. Így első kézből szerzett tapasztalatokkal rendelkeznek és igazán tudják, hogy mit él át a páciens. Szemléletük szerint az alkoholisták bentlakásos kezelése egy igen hatékony módszer. Ennek legfőbb feltétele, hogy a páciens hajlandó és tevékeny legyen a változtatás tekintetében, illetve őszintén és nyitottan forduljon a kezelés irányába.