Csapatépítő szervezése a szállodaszobából

A férjemmel úgy döntöttünk, hogy két hétre home office-ba megyünk mindketten, de le vidékre egy szállodába, ahol a természethez közel vagyunk. Húzós hónapok vannak mögöttünk, és sajnos szabadságot nem tudunk kivenni, viszont a környezetváltozásra mindkettőnknek szüksége van. A választásunk a Két Lotti panzióra esett.

A szállodában mindenünk megvolt, amire a munkavégzéshez és a kikapcsolódásra szükségünk volt. Mint tudjátok, a munkám rendezvények szervezéséből áll, azonban a projektjeim kapcsán elakadtam kissé, mondhatni ötlethiányban szenvedtem, be kell vallanom. De ezen a csodahelyen sikerült újra önmagamra találnom.

Egy multinacionális vállalatnak kellett a nyár elejére egy professzionális csapatépítő programot összetennem 90 fő részére. A vállalat budapesti székhellyel rendelkezik, és kifejezett kérésük volt, hogy több napos legyen a program, lehetőleg ne Budapesten.

Az ötletelés során találtam rá a balatonpro.hu/csapatepito-jatekok-programok-trening/ weblapra. Mondanom sem kell, hogy teljesen odáig voltam a programkínálatukért. A helyszín, a Balaton. Siófokon van a báziskikötő, azonban a vitorlás csapatépítés esetében megoldható más balatoni településről, mint Balatonfüred, Alsóörs, Tihany vagy Balatonkenese az indulás és/vagy érkezés. A tervezésnél Siófokra esett a választásom, hiszen itt a nap végén az alkalmazottak akár még jobban ki tudják ereszteni a gőzt, hiszen számtalan lehetőség van a szórakozásra pluszban is. Nyilván, mindannyian tudjuk, hogy ilyenkor az ember valóban szabadjára engedi kicsit magát, így jó, hogyha ilyesmire is gondolunk már előre.

Bemutatom nektek az ajánlatokat, mert magam is nehezen döntöttem végül, hogy melyik is legyen, de a BalatonPRO-nak minden szituációra van megoldása, ezt majd ti is látjátok.

Vitorlás csapatépítés

Már önmagában az első ajánlat, amit nevezzünk inkább csomagnak nagyon megnyerő volt. A BalatonPRO-nak saját vitorlásaik vannak, így több opciót is felkínálnak, létszámtól függően. Lehetőség van vitorlás regatta házi verseny lebonyolítására alapoktatással egybekötve. Ez esetben 8-10 fős hajókat biztosítanak. További lehetőség van élményvitorlázásra ebéddel és borkóstolóval összekötve. Ezen felül komplett csapatépítéseket is lebonyolítanak interaktív feladatokkal, több hajóval és szárazföldi eszközökkel is. Magát a csapatépítést is megszervezik, de a lebonyolítást is vállalják.

SUP csapatépítés vitorlázással egybekötve

Az egész napos vitorlázás esetén, de vitorlázás nélkül is, akárcsak néhány órára is, de van lehetőség SUP csapatépítésre. A SUP az a Stand Up Paddle kifejezésből származik, magyarul általában állószörfként, de állva-evezésként is hallottam már. Nem tudom, nektek melyik kifejezés ismerős jobban? No, mindenesetre az egyik legfantasztikusabb vízi sport, amit bárki, de tényleg bárki el tud sajátítani.

A BalatonPRO biztosít egy gyorstalpalót a program elején, hogy mindenki magabiztosan álljon majd a deszkán. Persze, ehhez jó, ha tudnak az alkalmazottak úszni. Erre majd az ajánlatomnál kifejezetten figyelek, mert biztosan lesz olyan, aki valamiért ebben nem tud/akar majd részt venni. Mivel csapatépítés a célja a rendezvénynek, amit szervezek, így ez kifejezetten jó opciónak tűnik. Kisebb csapatok (általában 3 fős) versenyét könnyen le lehet bonyolítani, különféle ügyességi és gyorsasági játékok keretében. Van még az úgynevezett SUP surfing játék, ami tulajdonképpen egyfajta gyorsasági játék, hiszen a bóját kell felállva evezve megkerülni. Természetesen időre, így muszáj koncentrálni. Majd a nyereményre is ki kell találnom valami klassz dolgot, hogy tényleg érezzék a motivációt. De, hogy ne csak a versengésről szóljon minden, van egy buli része is a dolognak, amikor korlátlanul lehet SUP-ozni és/vagy akár pancsolni is a Balatonban.

Sárkányhajó verseny a Balatonon

Van lehetőség sárkányhajózásra is, ami kifejezetten jól össze tudja kovácsolni az egy hajóban evezőket. A hangulat a dobolás miatt is igazán a tetőfokára tud hágni. Ha jól számolom, 9 csapattal már jó kis házibajnokságot lehetne tartani a team-en belül. Ez egy rövidebb programnak ígérkezik, kevésbé interaktív, de a csapat kohézióját kifejezetten erősíti. A jó hangulat pedig itt is alap.

Evezz, evezz a Balaton vizén!

A hagyományos evezésre is lehet ajánlatot kérni. Ebben az esetben is lehetőséget biztosítanak gyakorlásra, majd éles versenyre is a csapatok között. Szintén jó kohézióerősítő program. Okosan meg lehet szervezni ebben az esetben is a csapatokat, hogy az erőviszonyok azért mégis kiegyenlítettek legyenek.

Csak maradj a parton! – szárazföldi Quad túra

Végül az utolsó opció már inkább azoknak a személyeknek szól, akik valamilyen okból nem érzik magukat komfortosan a vízen, vagy a víz közelében. Számukra tökéletes szárazföldi outdoor program a quadozás, amely szintén kimozdítja az embert a komfortzónájából, mégis az adrenalinlöketet megadja, így kiváló szórakozási és kikapcsolódási program. Csapatversenyeket ez esetben is lehet szervezni, így a teambuilding funkció nem vész el.

“B terv”

A BalatonPRO a rossz időjárási körülményekre is gondolt. A vitorlázás szinte tavasztól őszig bármikor igénybe vehető, a tréningek ebben az időszakban bármikor tarthatóak. Ugyanakkor fontos, hogy legyen vészforgatókönyv is. Ez esetben a kikötőben lévő szállodák rendezvénytermeinek egyikét tudják felajánlani. Interaktív csapatfeladatokat megfelelő körülmények között lehet tehát menedzselni viharos időkben is. Igen, tudom, hogy ez nagyjából olyan, mintha a vállalat telephelyén történne, de közben mégsem, hiszen a Balaton karnyújtásnyira van, és amint az időjárás engedi, azonnal lehet is a természetbe menni.

Hogyan kérj ajánlatot

Nos, az ajánlatomat én végül úgy állítottam össze, hogy a lehető legnagyobb mértékben igyekeztem minden lehetséges szempontot figyelembe venni. A weboldalon egyébiránt sok mankót nyújtottak, így valóban nagyon könnyű dolgom volt. Az anyagot 90 főre kellett optimalizálnom, azonban azt nem tudtam, hogy hány fő tud úszni és hány fő nem. Ennek tükrében én úgy terveztem, hogy lesz SUP csapatépítés vitorlázással egybekötve, valamint Quad túra. Így vízen és szárazföldön egyaránt egyidőben lehetséges a csapatokkal foglalkozni. Egyáltalán nem ciki, ha valaki nem tud úszni, vagy nem érzi magát biztonságban hajón. Ezt minden esetben hangsúlyozzátok ki ti is a környezetetekben. Sokkal fontosabb, hogy minden résztvevő olyan tevékenységben vegyen részt, amiben komfortosan érzi magát. Csak ebben az esetben lehet elérni, hogy a csapatépítés célja ténylegesen megvalósuljon.

Fontos azt is tudnotok, hogy minden programhoz biztosít a BalatonPRO alkalmazottakat. A vitorláshajón megrendezett eseményekre például minden esetben a vízimentő is a csapat része lesz, hiszen egyrészt biztonságot ad, másrészt sajnos baleset is történhet. Tényleg mindenre kell gondolni, és nem csak nagyobb létszám esetén. De nyilván, nem kell az ördögöt a falra festeni, csak a biztonság az első.

A honlapon lehet egyébként gyorsított árajánlatot kérni, de akár az info@balatonpro.hu e-mail címre is tudtok írni, ha már tudjátok a konkrétumokat. Mivel nekem több kérdésem volt első körben, mint válaszom, a telefonálás mellett döntöttem. Csapatépítéshez a +36 30 9061 407-es telefonszámot tudjátok hívni. A nagyon segítőkész kollégával egyeztettem a részleteket, ugyan a végleges árajánlathoz nekem még egyeztetnem kell a partnerrel, akinek a programot készítem. Mindettől eltekintve tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy egy fél napon belül már rendelkeztem a program 90%-ával, hála a BalatonPRO profi csapatának.

Bemásolom nektek ide még egyszer az elérhetőségüket: balatonpro.hu/csapatepito-jatekok-programok-trening/ Kattinsatok a linkre, ha úgy érzitek, hogy számotokra is egy balatoni csapatépítés lenne az álom.