Új módon tűnik majd ki a panziónk: a napelem rendszerrel!

Ahogy írtam az első bejegyzésben, valószínűleg a panziónk mindig is két ikernővér szállása marad, és ez jó is így, ez volt a célunk, de nyilván nem lehet CSAK erre alapozni egy üzleti stratégiát. Mivel nem vagyunk nagyon profik és tapasztaltak a szállásadás minden apró részében, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy rengeteg jó és segítőkész barátunk van, akik tanácsokkal látnak el minket nap-mint-nap. Na jó, megsúgom halkan, néha ez azért kicsit sok, és később talán még inkább így lesz, de a mostani fázisban ez olyan ajtókat nyithat ki számunkra (akár egy téma említése is), amelyre magunktól lehet, hogy soha vagy csak jóval később jutnánk el.

Ilyen a napelem rendszer témája például. Hallottunk már a nővéremmel napelemekről? Hát persze, ki ne hallott volna már róluk, de tényleg!? De eszünkbe jutott, hogy ez lehet egy alternatív energiaforrás, amellyel mi magunk hosszú távon pénzt takaríthatunk meg? Úgy, hogy emellett környezettudatosak és környezetbarátak is maradunk? Őszintén megmondom, nem.

Kicsit esetlenül tudom csak megfogalmazni, de a napelem olyasmi volt mindkettőnk számára, ami “csak másokkal történik meg”. Aztán több helyről is hallottam, hogy érdemes utánajárni ennek a módszernek és a napelemrendszer.info weboldalon igyekeztem utánajárni a dolgoknak. Tetszett, hogy anélkül mélyíthettem (a meg kell mondjam, igen sekélyes) tudásomat, hogy elköteleztem volna magam és bármit is ki kellett volna, hogy fizessek.

Például mielőtt eldöntöttem volna, hogy bevállalunk egy helyszíni felmérést, nemcsak az derült ki, hogy ez ingyen van, hanem az is, hogy ez hogyan zajlik majd. A felmérés során sor kerül a ház tájolásának pontos megállapítására, a jelenlegi és lehetséges jövőbeli árnyékoló tényezők beazonosítására, a tető dőlésszögének megállapítására és a tetőszerkezet stabilitásának bemérésére.

Ez a lépés megkerülhetetlen, bármilyen céget is bízzunk meg a napelemek, napelemes rendszerek telepítésével: enélkül pontos árajánlatot lehetetlen találni. Ha fontos a jó ár, ár – érték arány, a honlapjukon talált vevői személyes tapasztalatok alapján a napelemrendszer.info jó választás lehet.

A honlapon külön érdekesség, hogy a nyújtott szolgáltatás, szolgáltatások mellett találunk referencia árakat is minden forgalmazott napelemes rendszerre 3 kW-t egészen 20 kW-ig. Sok mindentől függ, hogy nekünk melyik az ideális, többek között attól is, hogy Észak- vagy Dél-Magyarországon élünk, hiszen a déli részek (pl. Szeged és Pécs) jóval naposabbak, mint pl, Győr vagy Miskolc. De az igazi nagy különbség az éves áramfogyasztásunkból következik. Havi 4000 Ft-os áramszámlával egy generáció is eltelik, mielőtt behozzuk a befektetett árat, még a legkisebb napelemes rendszer árával (1,3 M Ft körül) is kalkulálva. De ha a havi áramfogyasztásunk inkább közelít a 20.000 Ft-hoz, néhány évre van csak szükség (átlagosan 8-10 év a megtérülési idő, amely után teljesen ingyen termelődik majd az áram: és a mai napelemes rendszereket 35-30 évre tervezik!). Ha pedig megtetszett a napenergia, azon is el lehet gondolkodni, hogy a fűtési rendszerünket elektromosra cseréljük (például elektromos fűtőpanelekel oldjuk meg), és egy erős napelemes rendszer ezt is képes lehet táplálni, csakúgy, mint egy villanybojlert a víz felmelegítéséhez.

De nemcsak referencia árakat találunk, hanem soksok érdekességet is, engem a napelemes járművek című cikk fogott meg a legjobban. A hírekben lehet, hogy átsiklottam rajta 3 éve, de olyan fejlesztések történtek már ekkor, mint a napelem táplálású elektromos autó és egy fűtött és napelemmel kivilágított út az USAban. Emellett szó esik a hibrid Toyota Priusról (Budapest valószínűleg legkedveltebb taxis modelljéről), a híres-hírhedt 66-os útról, sőt, napelemeken száguldásról is!

napelem rendszer